Washington 1e dag
6 september 2024 - Washington D.C., Verenigde Staten
Terwijl de koffie op de achtergrond loopt, zitten we beiden met zere voeten bij te komen van deze prachtige dag. 15 km hebben we vandaag achter ons gelaten en genoten van de overweldigende gebouwen en monumenten. Wat is dit hier prachtig aangelegd. We hebben denk ik vandaag de helft van de musea en monumenten aan de Mall gezien zoals dat hier heet die loopt van het Thomas Jefferson gebouw tot en met het Lincoln memorial. We hebben nog even een zijsprongetje gemaakt richting the White House maar daar gaan we een dezer dagen nog even naar terug. Morgen gaan we fietsen scoren en of E-steps, je kunt je hier daar makkelijk mee verplaatsen en het park leent zich er prima voor.
Vandaag zijn we te voet vanuit ons hotel vertrokken richting Het Capitool ( 300 meter van ons hotel ) waarbij we als eerste het Thomas Jefferson Huis konden bezichtigen. Daar kun je ook in maar we waren nog te vroeg. Vervolgens het Capitol op de korrel genomen en vanuit alle hoeken op de gevoelige plaat gezet. Daarna richting Washington Monument ( die lange naald) waarbij we onderweg het Nationale Indianen museum bezocht, wat overigens net zoals bijna alles hier prachtig is gebouwd en erg goed is voorzien van alle nodige communicatie middelen. En, niet onbelangrijk alles is gewoon gratis te bezichtigen. Wel wordt bijna in elke museum en bezienswaardigheid je tas gescreend op bommen en granaten…. Het Indiaanse museum verteld het verhaal van de oorspronkelijke Amerikaanse bevolking en hun strijd tegen de kolonisten. Die Amerikanen hebben het na 200 jaar uiteindelijk wel opgelost maar het heeft wel wat kruim gekost zal ik maar zeggen. Het was een prachtige belevenis.
Vervolgens zijn we via Botanische tuinen en wat omwegen terecht gekomen bij het Nationale Air en Space museum, wat een belevenis weer, alleen hier kun je wel 2 dagen doorbrengen en dan heb je nog niet alles gezien. Hier wordt het verhaal verteld van de ontwikkeling van de luchtvaart en de ruimtevaart in al zijn facetten, wordt je geconfronteerd met de enorme drive van dit volk en land en als je alles overziet sta je versteld van de snelheid waarin alles is ontwikkeld. Jacqueline heeft nog een half uurtje op een bankje zitten wachten totdat ik het ruimtevaart en satellieten stuk heb bezocht en bewonderd en verwonderd. herinneringen kwamen terug bij de toespraken van John F Kennedy een van de meest charismatische presidenten die ik ooit heb gekend en zijn enorme drive om als volk iets neer te zetten en de mensheid naar de maan te brengen. Dankzij die drive en enorme technische ontwikkelingen zijn ook onze huidige technieken zoals internet en navigatiesystemen ontstaan. Kortom teveel om op te noemen.
Via het Hirshhorm museum of modern Art zijn we via de Sculpture tuin gegaan naar het Washington Monument ofwel die enorme indrukwekkende naald die daar midden op Mall staat. Je kunt ook helemaal naar boven, maar dan moet je reserveren en kost het veel tijd. Dus niet gedaan. Wel prachtige uitzichten op het Capitool en het Tweede Wereldoorlogs monument waar we vervolgens naar toe zijn gelopen en echt helemaal stil van zijn geworden. Wat een ongelofelijk mooi en indrukwekkend eerbetoon aan die miljoenen jonge mensen die voor onze vrijheid op alle delen van de wereld hun leven hebben gegeven. Staan we nog seeds te weinig bij stil als we het over de bijdrages aan de NAVO en dit soort zaken hebben.
Jacqueline is toen gaan zitten en ik ben alleen naar het Koreaanse Oorlog monument gelopen en daarna naar het Abraham Lincoln memorial wat gedeeltelijk verbouwd wordt op dit moment. Ik was erg onder de Indruk van het Korean War Monument en wat minder van het Lincoln memorial alhoewel dit ook redelijk impressive was.
Nadat ik Jacqueline weer had opgepikt zijn we richting Capitool gaan lopen en hebben onderweg ook nog een het National Museum of African Historie binnen gegaan waar het verhaal van de slavernij wordt verteld, de strijd die het “zwarte” volk heeft moeten leveren om vrijheid en gelijkwaardigheid te krijgen maar verteld ook het verhaal van succes met de enorme invloed die mensen hebben gehad en en nog steeds hebben in de muziek en TV industrie waarbij eigenlijk de boodschap is van ja, we hebben een groot aantal zaken verkeerd gedaan meer uiteindelijke hebben ook nakomelingen van deze generatie die hebben geleid tot een zwarte president en nu tot een hopelijk zwarte vrouwelijke president. Kortom ook hier was veel te zien en veel te genieten helemaal voor bezoekers waarvan de roots in de USA liggen of ze nu Black or White zijn.
Totaal kapot nu terug in ons hotel, we gaan douchen en een stukje eten, daarna de beentjes omhoog, morgen een rondleiding door het Capitool en nog veel en veel meer.
Wat een prachtige stad, in niets te vergelijken met steden zoals New York, Chicago of Boston.Ik ga er zo een paar foto’s opzetten, niet alles want dan zit ik hier morgenvroeg nog :-)

De foto’s zijn weer heel mooi en wat mij opvalt is dat de foto’s die je vanuit de trein genomen hebt ook zo duidelijk zijn. Chapeau!
succes met of e-step of fiets, ook weer een aparte ervaring.
Op naar de fietsen of e step en het Capitool. Geniet er van!!
Zo zou ik denken Maar jullie zijn de daihards toppie