Dagje fietsen in en om Killarney Park

29 september 2025 - Killarney, Ierland

Terwijl ik mijn verhaal van vandaag er in ga kloppen kijk uit over het prachtige landschap om ons heen. Alweer een heerlijke droge dag vandaag. Zoals gisteren besloten de fietsen vanochtend op de auto gezet en rond half tien richting Killarney park. Daar aangekomen kon de auto aan de oplader en vervolgens zijn we nadat we aan een van de koetsiers die hier rondrijden met rijtuigjes hadden gevraagd hoe we rond het meer konden fietsen. Was het antwoord heel simpel , links af en links aanhouden dan kom je vanzelf weer hier terecht. Dat hebben zie hier wel slim gedaan, je mag maar een kant op fietsen anders zouden er in de drukke periodes op deze smalle en soms best steile heuvels ongelukken gebeuren. Dus wij het advies gevolgd en op pad. Prachtige route langs en tussen de meren hier met hele mooie plaatjes die we gemaakt hebben. Toen we na een km 0f 10-11 weer bij het startpunt kwamen hebben we besloten om een stukje van de Ring van Kerry te gaan fietsen richting het uitkijkpunt dat Queen Victoria  samen met haar hofdames het mooiste uitzicht vonden hier in dit nationale park. Daarom heet dit uitkijkpunt ook The Ladies View. Het was slechts een kilometer of 13 maar wel continue klimmen, anders krijg je ook geen view nietwaar ? Met een beetje van Bosch en een beetje van ons zelf ging dat overigens prima. Daar aangekomen werden we er wel even stil van, ondanks dat het bewolkt was een prachtige beloning. We hebben daar even de lunch gebruikt en genoten van het uitzicht. terwijl Jaqueline keek of er nog iets te scoren viel in de shop daar zat ik stilletjes op het randje zittend te genieten. Voldaan op de fiets weer terug, dat was simpel, gewoon laten gaan en op tijd beetje remmen, ging prima. Moet ook zeggen dat het verkeer ook rekening houdt met fietsers op deze smalle wegen. Beneden aangekomen besloten we ook maar even terug te fietsen naar Killarney en het Ross Castle te gaan bezoeken dat aan Lough Leane ligt. Werkelijk prachtig en bijzonder. Voor ons is het een kasteel maar eigenlijk heten dit soort vestigingen Irish Towers. Tussen 1400 en 1500 zijn er zo’n 3500 van gebouwd door de rijke edelen en het verhaal is eigenlijk heel simpel. Die torens waren natuurlijk heel degelijk gebouwd en hadden 4 verdiepingen. Op de begane grond  meestal opslag van goederen zoals wijn en gerookte en gedroogde vleeswaren en andere voedingsmiddelen. Op de eerste  etage werd geslapen door het personeel en op de tweede etage was de keuken en wat andere verblijven. Het woongedeelte waar de familie in de regel  resideerde, was ook de veiligste plek. Alles etages waren immers verbonden met een smalle wenteltrap die gemakkelijk te verdedigen was. Om die toren werden vervolgens wat andere huizen en verblijven gebouwd en daaromheen een dikke muur met plaats voor kanonnen. Een soort van vesting dus.

Was heel mooi om te zien en te begrijpen bovendien ligt Ross Castle op een akelig mooie plek.

Wij zijn na deze verrassing terug gefietst , de fietsen weer op de auto, nog een boodschapje onderweg en moe maar voldaan terug gekeerd naar onze cottage. Morgen gaan we de Ring van Kerry rijden,  moet het mooiste van Ierland zijn, we zijn benieuwd.

1. Marion Van laarhoven-Raynor:
    29 september 2025
    Lange fietstocht verdient een lang verhaal. En dat krijgen we dan ook.
    Lekker om te lezen en foto’s te kijken.
    Op naar de volgende fietstocht die ook weer een mooi verhaal zal hebben. Kijk er weer naar uit. 👍🤗🤗
  2. Claudia:
    Wat een gave foto’s!
  3. Bep:
    29 september 2025
    Geen woorden voor , allemaal indrukwekkend en adembenemende foto’s. Op naar jullie volgende tocht .
  4. Inge:
    29 september 2025
    Weer een mooie dag gehad! Top
  5. Mieke:
    29 september 2025
    Schitterend verhaal, met schitterende foto's!
    Wat zien jullie veel moois!!
    En ook lekker fietsen!
    Leuke afwisseling!
  6. Golande:
    29 september 2025
    Sluit me aan bij alle reacties!! Schitterend!!!
  7. Gerrit en Tini:
    29 september 2025
    Ook deze dag was een top dag en daarna tevreden naar de cottage.
  8. Herma en Gerrit:
    Prachtig
  9. Jeroen:
    Heel tof hoor!
  10. Jules en Claudia:
    30 september 2025
    Mooie foto’s, mooi weer, wat wil je nog meer…
  11. Daniëlle:
    1 oktober 2025
    Weer leuk beschreven en een mooie trip hoor!